JADŁOSPIS NA OKRES OD 06.05.2024 r. DO 17.05.2024 r.
Poniedziałek – 06.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem serem żółtym, rzodkiewką, papryką, płatki kukurydziane z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem pastą rybną, ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa, Alergeny: mleko, gluten, ryby
OBIAD
Pieczeń wieprzowa duszona, sos pieczeniowy, pyzy drożdżowe, bukiet warzyw gotowanych, sok naturalny, jabłko, Alergeny: gluten, mleko, jaja
Wtorek – 07.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, sałatą, polędwica drobiową, ogórkiem, bawarka, Alergeny: gluten, mleko
ŚNIADANIE II
Kaszka manna na mleku z musem truskawkowym, herbata wieloowocowa, Alergeny: mleko, gluten,
OBIAD
Pieczeń wieprzowa duszona, sos pieczeniowy, pyzy drożdżowe, surówka Colesław, sok naturalny, jabłko,
Alergeny: gluten, mleko, jaja
Środa – 08.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem pastą wiosenną, rzodkiewka, kalarepa, kakao, Alergeny: gluten, mleko, jaja,
ŚNIADANIE II
Chleb razowy z masłem orzechowym – wyrób własny, jabłko, woda źródlana z cytryną, Alergeny: gluten, mleko, orzechy
OBIAD
Rosół, udo z indyka duszone, sos potrawkowy, ryż na sypko, marchewka gotowana, sok naturalny, gruszka, Alergeny: gluten, mleko, jaja, seler
Czwartek – 09.05.2024 r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, schab z pieca – wyrób własny, papryka, kawa zbożowa z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z żółtym serem, ogórkiem, rzodkiewką, herbata poziomkowa, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Krem z zielonego groszku ze słonecznikiem leczo z kiełbasą z kurczaka, warzywami i makaronem pełnoziarnistym, sok naturalny, kiwi, Alergeny: gluten, mleko, jaja, seler
Piątek – 10.05.2024 r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem jajecznica ze szczypiorkiem, marchewka, kawa Inka z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko, jaja
ŚNIADANIE II
Serek waniliowy, ciasteczka owsiane żurawinowe, woda źródlana, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Kotlety rybne duszone, ziemniaki, sos koperkowy, surówka z kiszonej kapusty, sok jabłkowy, jabłko Alergeny: gluten, mleko, jaja, ryby
Poniedziałek – 13.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem twarożkiem kanapkowym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa Inka z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem, pastą wiosenną, herbata poziomkowa, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Gulasz wieprzowy duszony, kasza na sypko, surówka z młodej kapusty, sok naturalny, pomarańcza, Alergeny: gluten, mleko
Wtorek – 14.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, parówką z szynki na ciepło, mix warzyw, kawa zbożowa z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem, z pastę z makreli, ogórkiem kiszonym, herbata żurawinowa, Alergeny: gluten, mleko, ryby
OBIAD
Zupa pomidorowa z ziemniakami, naleśniki z serem waniliowym, sok naturalny, kiwi, Alergeny: gluten, mleko, jaja, seler
Środa – 15.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, z pastą ciecierzycy, ogórek zielony, bawarka, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Budyń na mleku z musem owocowym, mix owoców, woda źródlana, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Zupa kalafiorowa, filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym, ryż na sypko, sok naturalny, gruszka, Alergeny: gluten, mleko, seler ,
Czwartek - 16.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, polędwicą sopocką, papryką, rzodkiewką, kakao, kalarepa, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, herbata z miodem i cytryną, Alergeny: gluten, jaja
OBIAD
Zupa wiśniowa z makaronem, twarożek śmietankowy z ziemniakami, sok naturalny, banan, Alergeny: gluten, mleko, seler
Piątek – 17.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem, żółtym krojonym, pomidorem, płatki zbożowe z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Placek drożdżowy z kruszonką, banan, woda źródlana z cytryną, Alergeny: gluten, mleko, jaja
OBIAD
Paluszki rybne duszone, sos musztardowy, ziemniaki, gotowane brokuły, sok naturalny, jabłko, Alergeny: gluten, mleko, jaja, ryby
Jadłospis jest tylko planem i może ulec zmianie, woda źródlana dostępna jest dla dzieci przez cały dzień
Produkty zawarte w serwowanych potrawach, które mogą powodować alergie pokarmowe
A 1 - GLUTEN – Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień owies, orkisz;
A 2 - SKORUPIAKI i produkty pochodne;
A 3 - JAJA i produkty pochodne;
A 4 - RYBY i produkty pochodne;
A 5 - ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
A 6 - SOJA i produkty pochodne;
A 7 - MLEKO i produkty pochodne;
A 8 - ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne;
A 9 - SELER i produkty pochodne;
A10 – GORCZYCA i produkty pochodne;
A11 - NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
A12 - DWUTLENEK SIARKI
A13 - ŁUBIN i produkty pochodne;
A14 - MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodne z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, nasion soi, gorczycy, selera, mleka, ryby.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.