JADŁOSPIS NA OKRES OD 22.04.2024. DO 02.05.2024
Poniedziałek – 22.04.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, polędwicą sopocką, mix warzyw, kawa zbożowa z mlekiem
Alergeny: gluten, mleko
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem pastą z białej fasoli, ogórkiem, herbata czarna z cytryną i miodem
Alergeny: gluten, mleko, jaja
OBIAD
Zupa groszkowa ze słonecznikiem, makaron z serem i cynamonem, sok naturalny, banan, Alergeny: gluten, mleko, seler,
Wtorek – 23.04.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem serem żółtym salami, papryką, płatki kukurydziane z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Placek jogurtowy, mix owoców, herbata wiśniowa, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Pulpety - gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka wielowarzywna, sok naturalny, jabłko, Alergeny: gluten, mleko, seler,
Środa – 24.04.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, szynką bostońską, sałatą, papryką, kawa Inka z mlekiem,Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem, pastą z łososia wędzonego, ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa, Alergeny: gluten, mleko, ryby
OBIAD
Jajko sadzone, sos pieczarkowy ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana, sok naturalny, kiwi, Alergeny: gluten, mleko, jaja,
Czwartek – 25.04.2024 r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem serkiem kanapkowym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kakao, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Ryż na mleku z cynamonem, jabłko, herbata owocowa, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Zupa paprykowa, filet z kurczaka w sosie szpinakowo-śmietankowym, ryż na sypko, marchewka mini gotowana, sok naturalny, gruszka, Alergeny: gluten, mleko, seler,
Piątek – 26.04.2024 r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem jajecznica ze szczypiorkiem, kalarepa, ogórek, bawarka, Alergeny: gluten, mleko, jaja
ŚNIADANIE II
Rogal mleczny z masłem, dżemem truskawkowym, cripsy jabłkowe, woda źródlana z cytryną, Alergeny: gluten, mleko, jaja
OBIAD
Pulpeciki rybne duszone, ziemniaki puree, surówka z brokuł z ogórkiem, sok naturalny, jabłko Alergeny: gluten, mleko, ryby, jaja,
Poniedziałek – 29.04.2024r.
ŚNIADANIE I
Bułka z masłem, serem żółtym krojonym, ogórkiem, kawa Inka z mlekiem, Alergeny: gluten, mleko
ŚNIADANIE II
Pieczywo mieszane z masłem, pastą tuńczyka, ogórek kiszony, herbata cytrynowa,Alergeny: gluten, mleko, jaja
OBIAD
Zupa neapolitańska, makaron razowy z sosem bolońskim, sok naturalny, banan, Alergeny: gluten, mleko, seler,
Wtorek – 30.04.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem, z pasztetem z królika, czerwona papryka, bawarka
Alergeny: gluten , mleko,
ŚNIADANIE II
Budyń z musem truskawkowo-malinowym, herbata żurawinowa, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Gulasz wieprzowy, kasza na sypko, buraczki gotowane, sok naturalny, kiwi, Alergeny: gluten, mleko, seler
Czwartek - 02.05.2024r.
ŚNIADANIE I
Pieczywo mieszane z masłem, serkiem Almette, papryką, rzodkiewką, kakao, Alergeny: gluten, mleko,
ŚNIADANIE II
Kisiel truskawkowy z owocami, chrupki kukurydziane , woda źródlana, Alergeny: gluten, mleko,
OBIAD
Paluszki rybne duszone, sos koperkowy, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, sok naturalny, cripsy jabłkowe, Alergeny: gluten, mleko, jaja, ryby
Jadłospis jest tylko planem i może ulec zmianie, woda źródlana dostępna jest dla dzieci przez cały dzień
Produkty zawarte w serwowanych potrawach, które mogą powodować alergie pokarmowe
A 1 - GLUTEN – Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień owies, orkisz;
A 2 - SKORUPIAKI i produkty pochodne;
A 3 - JAJA i produkty pochodne;
A 4 - RYBY i produkty pochodne;
A 5 - ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
A 6 - SOJA i produkty pochodne;
A 7 - MLEKO i produkty pochodne;
A 8 - ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne;
A 9 - SELER i produkty pochodne;
A10 – GORCZYCA i produkty pochodne;
A11 - NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
A12 - DWUTLENEK SIARKI
A13 - ŁUBIN i produkty pochodne;
A14 - MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodne z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, nasion soi, gorczycy, selera, mleka, ryby.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.